Joga
Awards
Joga Logo
  • FB
Gallop Logo
  • Zamów prenumeratę
  • Om line
    • Aktualności
  • Na macie
    • Praktyka
    • Asany
    • Medytacja
  • Poza matą
    • Lifestyle
    • Kuchnia i dieta
    • Zdrowie
  • Magazyn
    • 2017
    • 2018
  • Warsztat
    • Kalendarz wydarzeń
    • Prowadzący
    • Zapisz się
  • Bjogi
  • Nasi autorzy
    Udostępnij
    Share on Facebook
    Facebook
    Email this to someone
    email
    Tweet about this on Twitter
    Twitter
    Share on LinkedIn
    Linkedin
    Bjogi 02.12.2019

    Zakręcone zupy kremy, czyli 4 pomysły na kreatywny obiad

    Weź w rękę pomidor, poczuj jego sprężystość i dojrzałość, ciepło promieni słonecznych i kolor. Powąchaj.

    Z czym Ci się kojarzy? Jakie połączenie jako pierwsze ci się nasuwa? Batat, cukinia, kokos a może arbuz?
    Każde warzywo niesie ze sobą informację o preferowanych współtowarzyszach. Trzeba tylko nauczyć się z nimi rozmawiać i dać ponieść się wyobraźni. Tu nie ma ograniczeń. Wszystkie związki są dozwolone, a ilość kombinacji dąży do nieskończoności. Możemy bawić się nie tylko smakami, ale i sposobami wykonania. Zupa nie zawsze musi być gotowana. Głębokie w smaku i bardzo wyraziste są zupy z pieczonych warzyw. Już na etapie pieczenia aromaty tak bardzo się przenikają, że blendowanie jest niemalże tylko czynnością mającą za zadanie poprawę struktury.

    Latem dużo częściej mamy ochotę na zimne potrawy.

    I tu świetnie sprawdzą się surowe zupy. Wiele warzyw bardzo dobrze czuje się w towarzystwie egzotycznych, wychładzających owoców np. mango lub arbuza. Cukier występujący w owocach fantastycznie podkręca smak potrawy. Jest naturalnym wzmacniaczem smaku. Nie zapominajmy również o tłuszczu – nośniku smaku. W surowych zupach doskonale sprawdzą się oleje tłoczone na zimno. Ciekawą opcją jest również dodatek awokado, które dzięki swojej maślanej konsystencji dodaje zupie kremistości. Natomiast mleko kokosowe świetnie zastępuje śmietanę i wprowadza ciekawą nutę.
    Ciekawostka. Jeśli potrzebujesz podpowiedzi w komponowaniu smaków polecam sięgnąć po książkę „Leksykon smaków” Segnit Niki. Znajdziesz w niej wiele inspiracji.

     

    Krem kokosowo-kalafiorowy

    Składniki (10 porcji):
- 1 średni kalafior
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¼ selera
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- ½ łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka otartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- płatki migdałów uprażonych na patelni (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- ostre papryczki (opcjonalnie)
- 1 puszka mleka kokosowego
    Sposób przygotowania:
    Czosnek i cebulę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Smażymy, aż cebulka się zeszkli.
    Pietruszkę i seler kroimy w cienkie paski i dorzucamy do garnka wraz z przyprawami. Smażymy przez około 5 minut, co chwile mieszając. Po usmażeniu wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie
    Dorzucamy kalafiora podzielonego na średniej wielkości różyczki, zalewamy mlekiem kokosowym i wodą. Kalafior musi być przykryty płynami.
    Gdy kalafior zmięknie blendujemy, aż powstanie gęsty krem. Przelewamy do miseczek, posypujemy migdałami, natką pietruszki, ostrą papryczką i doprawiamy pieprzem.

    Gaspacho arbuzowe

    Składniki (3-4 porcje):
    – 4 dojrzałe pomidory
    – ¼ cebuli
    – 1 papryka czerwona
    – 3 ząbki czosnku
    – 50 ml oliwy z oliwek
    – 400 g arbuza
    – sól i pieprz do smaku
    – tofu
    – łyżka oleju do smażenia
    – kolorowa papryka do posypania
    – liście bazylii do dekoracji

     

    Sposób przygotowania:

    Z pomidorów wyjmujemy stwardniały środek i kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę, arbuz, paprykę i 2 ząbki czosnku również rozdrabniamy. Wszystko wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy oliwę z oliwek i blendujemy na gładki krem.
    Na koniec doprawiamy solą i pierzem.
    Tofu kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm. Na oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, dorzucamy plasterki tofu i smażymy na chrupko z obu stron.
    Gaspacho przelewamy do miseczek, posypujemy kawałkami kolorowej papryki oraz tofu, dekorujemy bazylią.

     

    Puszysty krem z pieczonych warzyw a’la pomidorowa

    Składniki (3 porcje):
    – 8 pomidorów
    – 1 czerwona papryka
    – 1 duża czerwona cebula lub 2 małe
    – 1 biała cebula średniej wielkości
    – główka czosnku
    – olej do polania warzyw
    – pęczek szczypiorku
    – garść świeżego oregano
    – sól i pieprz
     

    Sposób przygotowania:

    Warzywa myjemy, pomidory, paprykę i czosnek (całą główkę) przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i również przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę.
    Po upieczeniu wyciskamy ząbki czosnku z główki oraz wrzucamy wszystkie warzywa do blendera kielichowego. Dodajemy pokrojony szczypiorek i blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Przelewamy do miseczek i dekorujemy świeżym oregano. Podajemy z grzankami.

    Chłodnik z ogórka w 5 minut z pysznymi dodatkami
    Składniki (2 porcje):
    – ogórek długi (około 200 g)
    – ½ awokado
    – mały ząbek czosnku
    – sól i pieprz do smaku
    – mleko roślinne
    – sok z cytryny do smaku
    Dodatki: mango, 2 rzodkiewki, gałązki oregano, 2 łyżki podprażonych pestek dyni, czarnuszka.

     

    Sposób przygotowania:

    Ogórek, awokado, i czosnek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy około szklankę mleka roślinnego i blendujemy na gładki krem. Dodajemy tyle mleka, by uzyskać oczekiwaną konsystencję.
    Chłodnik doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Przelewamy do miseczek i dekorujemy.
     

    Ewa Ługowska – trener zdrowej kuchni. Prowadzi warsztaty kulinarne, bloga misamocy.pl oraz fanpage’a na FB (misamocy) i Instagramie (misa_mocy)

    Podobny tekst o zupach ukazał się w JODZE nr 6/2019

    Udostępnij
    Share on Facebook
    Facebook
    Email this to someone
    email
    Tweet about this on Twitter
    Twitter
    Share on LinkedIn
    Linkedin
    Więcej:dieta kuchnia poza matą

    ZAPRENUMERUJ MAGAZYN JOGA!

     

     

    Nasze akcje

    Poznaj 3 sposoby na lepsze życie - Philips

    Najnowsze wpisy

    • Lawenda i sezam, czyli dwa sposoby na masaż łagodzący bezsenność
    • Powitanie Słońca, czyli wstać prawą nogą
    • Wszystko, czego chcesz, jest przed tobą

    Kalendarz wydarzeń

    Grudzień 2019
    PWŚCPSN
           1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31      
    « Lis   Sty »
    JOGA
    Joga LogoW

    Zobacz nas na:

    • FB
    • O nas
    • Nasz zespół
    • Reklama
    • Współpraca

    Copyright © 2018 Edipresse Polska S.A.

    • Polityka prywatności
    • Regulamin
    • Prenumerata JOGA
    • Kontakt