Bezmięsna pieczeń wegetariańska
no images were found
Obiad dla wegetarian
Kilka miesięcy temu w sieci pojawił się news. Zagorzały przeciwnik wegetarianizmu, i rzecz jasna weganizmu, Gordon Ramsey, człowiek, który publicznie ogłaszał, że wydziedziczy każde ze swoich pięciorga dzieci jeśli tylko któreś z nich przestanie jeść mięso, wprowadził w swoich restauracjach wegańskie menu.
Wśród roślinnych dań jest także słynna Niedzielna Pieczeń Ramseya oczywiście w wersji wegańskiej.
Aby ją przygotować stosunkowo szybko, tj nie zaczynając od podstawa czyli zagniatania ciasta francuskiego zacznij od rzeczy najtrudniejszej – znajdź w sklepie ciasto francuskie – bez jajek i masła. Nie każde jakie znajdziesz takie będzie, ale w większych marketach z reguły bez problemu można je znaleźć. Reszta pójdzie już „z górki”.
Składniki na pieczeń
Ciasto francuskie bez jajek i masła – 1 opakowanie
Kasza jaglana – 50 g (pół torebki)
Mąka z ciecierzycy – 1 łyżka
Mąka ziemniaczana – 1/2 łyżka
Kasza manna – 1 łyżka
Mleko – 1/4 szklanki
Brokuły – 5 różyczek
Kalafior – 5 różyczek
Marchew – 1 szt
Boczniak – 4 szt
Syrop trzcinowy – 1 łyżka
Olej – 2 łyżki
Bulion – 0,5 l (0,5 l wody + 1 kostka bulionowa roślinna)
Imbir w proszku – 1 łyżeczka
Gałka muszkatałowa – 1/2 łyżeczki
Papryka ostra – 1 łyżeczka
Sól – pieprz – do smaku
Przygotowanie pieczeni
Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sicie. Wrzuć do garnka, zalej gorącą wodą, osól i gotuj do miękkości, ok 20 min. Z wody i kostki bulionowej zrób bulion, zagotuj, marchew obierz i pokrój w plasterki, a następnie gotuj około 15 min. Przygotuj niewielkie, równej wielkości różyczki brokułów i kalafiora. Wrzuć do osolonej wody krótko zblanszuj (1 minuta). Odcedź na sicie. Boczniaka oczyść, pokrój na cienkie paski i wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smaż 3-4 minuty, zamieszaj i smaż kolejne 5 minut.
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodawaj stopniowo bulion spod marchwi i zblenduj na gładką masę. Przełóż do garnka dodaj więcej bulionu i rozmieszaj. Wstaw sos i zacznij gotować. Z mąki z ciecierzycy, mąki ziemniaczanej i mleka zrób zaprawkę do sosu: dokładnie rozmieszaj, na koniec zahartuj dodając gorący sos i wlej do sosu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kaszę manną zamieszaj, zagotuj i zestaw z gazu. Sos powinien być bardzo gęsty, ale nadal dawać się mieszać.
Jak przygotować ciasto?
Wyjmij z lodówki ciasto francuskie, rozłóż je na pergaminie, w który było zawinięte, nałóż sos na środek wzdłuż dłuższej powierzchni płata ciasta, na sosie układaj na przemian podgotowane warzywa, całość przykryj resztą sosu. Zawiń ciasto jak struclę: najpierw złóż boczne końcówki, następnie nałóż na siebie górną i dolną część ciasta. Delikatnie (nadal pozostawiając ciasto na pergaminie, odwróć je na drugą stronę aby nakładające się na siebie płaty ciasta stały się spodem pieczeni. Powierzchnię pieczeni nakłój w kilku miejscach i wstaw na 30 min do lodówki, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35-45 minut aż ciasto stanie się rumiane. Wyjmij, nasmaruj z wierzchu pędzelkiem olejem zmieszanym z syropem trzcinowym i wstaw na ostatnie 10 min nagrzewając od góry. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sosem pieczeniowym.
Dorota Jaworska
Autorka jest weganką, kolekcjonerką naturalnie roślinnych przepisów z różnych stron świata. Tworzy autorskie przepisy z zamiennikami mięsa. Autorką bloga drogomaniak.com. Właścicielką pureveg.pl i tempehmake.com

Notka biograficzna: Miłośniczka sztuki i zwierząt. Kolekcjonerka tradycyjnych, naturalnie roślinnych przepisów z różnych stron świata. Autorka bloga drogomaniak.com, współwłaścicielka serwisów pureveg.pl i tempehmake.com. Jogę praktykuje w warszawskiej szkole jogabo.