Joga
Awards
Joga Logo
  • FB
Gallop Logo
  • Zamów prenumeratę
  • Om line
    • Aktualności
  • Na macie
    • Praktyka
    • Asany
    • Medytacja
  • Poza matą
    • Lifestyle
    • Kuchnia i dieta
    • Zdrowie
  • Magazyn
    • 2017
    • 2018
  • Warsztat
    • Kalendarz wydarzeń
    • Prowadzący
    • Zapisz się
  • Bjogi
  • Nasi autorzy
    Udostępnij
    Share on Facebook
    Facebook
    Email this to someone
    email
    Tweet about this on Twitter
    Twitter
    Share on LinkedIn
    Linkedin
    Kuchnia i dieta 08.10.2019

    Bezmięsna pieczeń wegetariańska

    no images were found

    Obiad dla wegetarian

    Kilka miesięcy temu w sieci pojawił się news. Zagorzały przeciwnik wegetarianizmu, i rzecz jasna weganizmu, Gordon Ramsey, człowiek, który publicznie ogłaszał, że wydziedziczy każde ze swoich pięciorga dzieci jeśli tylko któreś z nich przestanie jeść mięso, wprowadził w swoich restauracjach wegańskie menu.

    Wśród roślinnych dań jest także słynna Niedzielna Pieczeń Ramseya oczywiście w wersji wegańskiej.

    Aby ją przygotować stosunkowo szybko, tj nie zaczynając od podstawa czyli  zagniatania ciasta francuskiego zacznij od rzeczy najtrudniejszej – znajdź w sklepie ciasto francuskie – bez jajek i masła. Nie każde jakie znajdziesz takie będzie, ale w większych marketach z reguły bez problemu można je znaleźć. Reszta pójdzie już „z górki”.

    Składniki na pieczeń

    Ciasto francuskie bez jajek i masła – 1 opakowanie

    Kasza jaglana – 50 g (pół torebki)

    Mąka z ciecierzycy – 1 łyżka

    Mąka ziemniaczana – 1/2 łyżka

    Kasza manna – 1 łyżka

    Mleko – 1/4 szklanki

    Brokuły – 5 różyczek

    Kalafior – 5 różyczek

    Marchew – 1 szt

    Boczniak – 4 szt

    Syrop trzcinowy – 1 łyżka

    Olej – 2 łyżki

    Bulion – 0,5 l (0,5 l wody + 1 kostka bulionowa roślinna)

    Imbir w proszku – 1 łyżeczka

    Gałka muszkatałowa – 1/2 łyżeczki

    Papryka ostra – 1 łyżeczka

    Sól – pieprz – do smaku

    Przygotowanie pieczeni

    Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sicie. Wrzuć do garnka, zalej gorącą wodą, osól i gotuj do miękkości, ok 20 min. Z wody i kostki bulionowej zrób bulion, zagotuj, marchew obierz i pokrój w plasterki, a następnie gotuj około 15 min. Przygotuj niewielkie, równej wielkości różyczki brokułów i kalafiora. Wrzuć do osolonej wody krótko zblanszuj (1 minuta). Odcedź na sicie. Boczniaka oczyść, pokrój na cienkie paski i wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smaż 3-4 minuty, zamieszaj i smaż kolejne 5 minut.

    Do ugotowanej kaszy jaglanej dodawaj stopniowo bulion spod marchwi i zblenduj na gładką masę. Przełóż do garnka dodaj więcej bulionu i rozmieszaj. Wstaw sos i zacznij gotować. Z mąki z ciecierzycy, mąki ziemniaczanej i mleka zrób zaprawkę do sosu: dokładnie rozmieszaj, na koniec zahartuj dodając gorący sos i wlej do sosu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kaszę manną zamieszaj, zagotuj i zestaw z gazu. Sos powinien być bardzo gęsty, ale nadal dawać się mieszać.

    Jak przygotować ciasto?

    Wyjmij z lodówki ciasto francuskie, rozłóż je na pergaminie, w który było zawinięte, nałóż sos na środek wzdłuż dłuższej powierzchni płata ciasta, na sosie układaj na przemian podgotowane warzywa, całość przykryj resztą sosu. Zawiń ciasto jak struclę: najpierw złóż boczne końcówki, następnie nałóż na siebie górną i dolną część ciasta. Delikatnie (nadal pozostawiając ciasto na pergaminie, odwróć je na drugą stronę aby nakładające się na siebie płaty ciasta stały się spodem pieczeni. Powierzchnię pieczeni nakłój w kilku miejscach i wstaw na 30 min do lodówki, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35-45 minut aż ciasto stanie się rumiane. Wyjmij, nasmaruj z wierzchu pędzelkiem olejem zmieszanym z syropem trzcinowym i wstaw na ostatnie 10 min nagrzewając od góry. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sosem pieczeniowym.

     

     

    Dorota Jaworska

    Autorka jest weganką, kolekcjonerką naturalnie roślinnych przepisów z różnych stron świata. Tworzy autorskie przepisy z zamiennikami mięsa. Autorką bloga drogomaniak.com. Właścicielką pureveg.pl i tempehmake.com

    Dorota Jaworska

    Notka biograficzna: Miłośniczka sztuki i zwierząt. Kolekcjonerka tradycyjnych, naturalnie roślinnych przepisów z różnych stron świata. Autorka bloga drogomaniak.com, współwłaścicielka serwisów pureveg.pl i tempehmake.com. Jogę praktykuje w warszawskiej szkole jogabo.

    Udostępnij
    Share on Facebook
    Facebook
    Email this to someone
    email
    Tweet about this on Twitter
    Twitter
    Share on LinkedIn
    Linkedin
    Więcej:kuchnia lifestyle zdrowie

    ZAPRENUMERUJ MAGAZYN JOGA!

     

     

    Nasze akcje

    Poznaj 3 sposoby na lepsze życie - Philips

    Najnowsze wpisy

    • Lawenda i sezam, czyli dwa sposoby na masaż łagodzący bezsenność
    • Powitanie Słońca, czyli wstać prawą nogą
    • Wszystko, czego chcesz, jest przed tobą

    Kalendarz wydarzeń

    Grudzień 2019
    PWŚCPSN
           1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31      
    « Lis   Sty »
    JOGA
    Joga LogoW

    Zobacz nas na:

    • FB
    • O nas
    • Nasz zespół
    • Reklama
    • Współpraca

    Copyright © 2018 Edipresse Polska S.A.

    • Polityka prywatności
    • Regulamin
    • Prenumerata JOGA
    • Kontakt